Dus je wilt gastouder worden …

Leuk dat je overweegt om gastouder te worden bij KindRijk Ede. Op deze pagina vindt je een heleboel informatie over de voordelen die KindRijk te bieden heeft voor gastouders. Ook vind je hier alles over het hoe en wat van gastouder worden bij KindRijk. En hé, mist er toch nog iets? Neem dan gewoon contact met ons op! We zijn er graag voor je.

Aanmelden

Wat houdt het in?

Bij KindRijk Ede streven we naar gastouderopvang waarbij persoonlijke aandacht wordt gecombineerd met een optimale ontwikkeling van het kind. Wij bieden deze opvang in samenwerking met meerdere gastouders in Ede en omgeving. KindRijk is altijd op zoek naar nieuwe gastouders. Ontdek hier of het gastouderschap iets voor je is.

Als gastouder vang je één tot zes kinderen tegelijkertijd op. Dit doe je in je eigen woning of bij de vraagouder thuis. Als gastouder verricht je leuk en verantwoordelijk werk. Dit werk kun je goed combineren met de zorg voor je eigen gezin, ander (vrijwilligers)werk en je hobby’s. Ook kun je in overleg met de vraagouder, je eigen werktijden bepalen. Je krijgt bovendien een goede vergoeding voor de opvangwerkzaamheden.

Als gastouder kies je ervoor om de zorg van andermans kinderen op je te nemen. Dit is een prachtige, maar ook verantwoordelijke taak. Er wordt van je verwacht dat je een veilige, liefdevolle en vertrouwde omgeving creëert, zodat gastkinderen zich op hun gemak voelen bij jou. Tevens zorg je voor een gevarieerd aanbod van activiteiten en begeleiding.

Wat kan KindRijk mij bieden?

Over KindRijk

KindRijk is een jonge, christelijke, gedreven en ambitieuze organisatie die ernaar streeft kinderopvang van hoge kwaliteit te bieden.

Die kwaliteit willen wij ook bij onze gastouders waarborgen. Wij willen allereerst de best mogelijke zorg bieden aan de kinderen van onze klanten. Daarvoor zullen we jou als gastouder zoveel mogelijk ontzorgen en bieden we je diverse mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen

  • KindRijk betaalt de geleverde opvang al na twee werkdagen. Daarmee zijn we sneller dan de door de overheid vastgestelde maximum uitbetalingstermijn van vijf werkdagen.
  • KindRijk is uitstekend bereikbaar. We reageren binnen één dag op vragen, inschrijvingen en wijzigingen. We bieden opvoedkundige ondersteuning en financieel advies als je dat nodig hebt.
  • KindRijk werkt nauw samen met haar gastouders om een zo kwalitatief mogelijke opvang te bieden. Zo bieden we coaching en organiseren we intervisiebijeenkomsten met andere gastouders om van elkaar te leren.
  • KindRijk ontzorgt gastouders met onder meer een gratis gastouderverzekering en een jaarlijks bezoek voor de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RIE) bij jou thuis.

KindRijk kan als kinderopvangorganisatie middelen beschikbaar stellen voor gastouders die een regulier gastouderbureau niet kan bieden.

Zo kun je tegen een kleine vergoeding een abonnement nemen op VVE-themapakketten waarmee je thuis een stukje kwaliteit toevoegt aan de activiteiten die je met je gastkinderen onderneemt. We helpen je graag bij het werken met deze thema’s.

Ook bieden we een speel-o-theek met ontwikkelingsmateriaal dat je kunt lenen om het aanbod aan materialen bij je thuis diverser en uitdagender te maken.

We hebben daarnaast bijvoorbeeld ook materialen als kinderbedjes etc. te leen.

KindRijk biedt je de mogelijkheid om jezelf te blijven ontwikkelen. Daarom bieden we onze gastouders de mogelijkheid om gratis of tegen een voordelig tarief cursussen en trainingen te volgen waarmee je jezelf extra bekwaamt in je vakgebied.

Sommige van deze cursussen zijn verplicht als gastouder, zoals het diploma Kinder-EHBO en de jaarlijkse herhaling hiervan.

Daarnaast bieden we bijvoorbeeld cursussen VVE bij de gastouder, financiën bij de gastouder, gezonde voeding bij de gastouder en een cursus spel en speelgoed voor een kwalitatief gebruik van spel- en ontwikkelingsmaterialen.

bekijk alle voordelen die Kindrijk je kan bieden op een rijtje

Klinkt goed! Hoe ga ik in zee met KindRijk?

Allereerst zal je moeten bepalen wat voor opvang je wilt aanbieden. Wat past bij je eigen (gezins)situatie? Op welke dagen wil je opvang aanbieden en op welke tijden? Uit welke leeftijdscategorie wil je kinderen opvangen en hoeveel? Het is ook belangrijk om te bepalen wat je extra kunt bieden. Heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om de kinderen bij de ouders thuis op te vangen, heb je thuis veel speelruimte, of bied je opvang aan op de boerderij? Sta je open voor ouders met wisselende roosters? Kortom: wat wordt je specialiteit?

Als gastouder verricht je verantwoordelijk werk. Je vangt namelijk andermans kinderen op. Daarom stellen de overheid en gastouderbureau KindRijk eisen aan gastouders. Zo moet je over een diploma en een certificaatEerste Hulp aan Kinderen beschikken en moet je je inschrijven in het personenregister kinderopvang.

met welk diploma kan ik gastouder worden?
welke eisen worden er gesteld om gastouder te worden?
Personenregister Kinderopvang

De Nederlandse overheid houdt een overzicht bij van alle personen die werkzaam zijn in de Kinderopvang.

Om als gastouder te kunnen werken, moet je jezelf onder meer in dit register laten inschrijven. Hiervoor heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Als je het lastig vindt om deze bureaucratische hindernissen te nemen, helpen we je hier graag bij.

VOG

En dan? Als alles rond is?

Landelijk Register Kinderopvang

Zodra je bent ingeschreven in het Personenregister Kinderopvang, alle documenten in jouw bezit zijn en deze hebt overhandigd aan KindRijk, schrijven wij je in in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Deze inschrijving neemt wel een aantal weken in beslag, maar dan kun je daarna ook echt aan de slag.

Ben je al als gastouder actief en heb je al een LRK-inschrijving en een VOG? Dan is een nieuwe inschrijving niet nodig en kun je na overhandiging van de benodigde documenten vrijwel direct aan de slag.

Als je eenmaal weet wat je kunt bieden en je bent ingeschreven. Nemen wij contact met je op voor een (telefonische)intake. Als je papieren binnen zijn, plaatsen wij graag je profiel op onze site en onze social media. Een foto bij je profiel is natuurlijk mooi en maakt het persoonlijk, daarom vragen wij deze aan jou. Daarnaast kun je natuurlijk ook in je eigen kennissenkring rondkijken en bekendmaken dat je gastouder via ons gastouderbureau bent. Zo kun je dus op twee manieren kinderen werven om op te vangen: via ons of zelfstandig via je eigen netwerk.

Als er dan ouders zijn die opvang overwegen voor hun kind(eren) bij jou als gastouder, dan plannen we eerst een kennismakingsgesprek, zodat jullie elkaar kunnen leren kennen. Hebben jullie na afloop beiden een goed gevoel? Dan plannen we een koppelgesprek met een bemiddelaar van KindRijk erbij waarin we alle afspraken formeel vastleggen en de praktische zaken nog eens doorspreken.

Vervolgens worden er contracten opgesteld die zowel vraagouder(s) als gastouder kunnen inzien voordat ze deze ondertekenen.

Dan start onze samenwerking pas echt! Wij hebben er zin in!

Als de opvang eenmaal is gestart, plannen we met enige regelmaat evaluatiemomenten tussen jou, de ouder en je bemiddelaar bij KindRijk. Soms gebeuren deze evaluaties via een evaluatieformulier, soms telefonisch of live bij jou op de opvang. Tijdens deze gesprekken wissel je ervaringen uit en maken we als dat nodig is afspraken aangepast aan veranderde omstandigheden en de ontwikkeling van je gastkind. Zo houden we ook contact en kunnen we elkaar beter leren kennen. Daarnaast is het een goed middel om de kwaliteit van de opvang in de gaten te houden en te verbeteren. Deze kwaliteit houden we oa in de gaten door jaarlijks de RIE te checken, door samen naar je papieren te kijken, te praten over de meldcode en te kijken wat jij of je gastkinderen nodig hebben door middel van coaching.

Let’s talk money!

Als je gastouder wilt worden, moet je natuurlijk de kosten maken voor:

  • de vereiste opleiding en cursussen
  • een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
  • een LRK-inschrijving
  • alles wat nodig is om je huis geschikt te maken als opvanglocatie.

investeringVerder maak je eventueel kosten om gebruik te maken van onze speluitleen, onze VVE-themapakketten en eventuele cursussen die je via ons wilt volgen.

Verder zijn er geen structurele kosten die je aan ons betaalt.

Jij bepaalt zelf je uurprijs. Daarbij moet je natuurlijk opletten dat je jezelf niet tekort doet of jezelf uit de markt prijst. Overweeg bij het bepalen van je uurprijs ook factoren die jou als gastouder een pré geven. Je ervaring telt bijvoorbeeld mee, maar ook de kwaliteit van de locatie waar je gastouderopvang aanbiedt en de faciliteiten die je kunt bieden.

Ouders zullen in het overwegen van de kosten rekening houden met wat ze aan kinderopvangtoeslag terugkrijgen van de overheid. De maximumuurprijs die de overheid vergoedt, is in 2020 €6,27. Ouders betalen voor een uur opvang jouw uurprijs plus onze bureaukosten (€0,79 per uur, met een minimum van €25,- per maand en een maximum van € 90,- per maand per gezin.

Hiernaast (of op mobiel hieronder) vind je in het rekenvoorbeeld een indicatie van wat jij kunt verdienen.

Als je ervoor kiest om opvang bij de ouders thuis aan te bieden, geldt een andere vergoeding. Ouders zijn dan verplicht je het minimumloon te betalen. 

Rekenvoorbeeld

Stel, ouders brengen twee kinderen voor twee dagen naar de gastouderopvang. Een dag is 8 uur. Zij nemen dan per maand 128 uur opvang af.

Stel jouw uurprijs is € 5,25, dan verdien jij die maand dus € 672,-

De ouders betalen ook de bureaukosten: 128 x €0,79 =€ 101,12. KindRijk rekent echter een maximum van € 90 ,- per gezin per maand aan bureaukosten. Daarmee komt de uurprijs voor deze ouders op €5,95 (jouw uurprijs plus de betaalde bureaukosten/aantal uren).

De totale kosten voor deze ouders komen dus op €762,- per maand. Hiervan kunnen zij een groot deel terugkrijgen van de overheid. Hoeveel is afhankelijk van de uurprijs, hun gezinssituatie en inkomen (maak hier een proefberekening)